Windows 7

Nedávno Microsoft uvolnil testovací verzi svého nového systému Windows 7. Od tohoto systému se hodně očekává, takže sem neodolal a taky si zkusil tento systém nainstalovat jako alternativní systém (tzv. dual boot).

Již během instalace přišlo první překvapení, kompletní instalace proběhla velice rychle, možná rychleji než u Windows XP a rozhodně rychleji než u Windows Vista.

Další překvapení bylo že se bez problémů nainstalovali všechny ovladače (systém mám aktuálně na dvou počítačích) a všechny komponenty, kromě zvukové karty na notebooku, fungovali. Pro tuto kartu systém nainstaloval ovladače jako pro digitální zvukový výstup, takže na analogových reproduktorech notebooku nebylo nic slyšet.

Tento problém však vyřešila instalace Realtek ovladačů ze stránek výrobce.

Jako první Vás určitě překvapí nový design stavové lišty. Vzhled tlačítka Start zůstal zachován ze systému Vista, jinak je panel celý přepracován. Ve výchozím nastavení se v panelu zobrazují pouze ikony aplikací a to ať spuštěných i nespuštěných.

Po spuštění aplikace (např. kliknutím na ikonu aplikace) dojde ke zvýraznění ikony (její orámování) které signalizuje spuštění.

Pokus okno aplikace minimalizujete, dojde ke “skrytí” této aplikace do této ikony.

Minimalizované okno
Minimalizované okno
Aktivovaná aplikace
Aktivovaná aplikace

Již po prvním spuštění systém překvapí svojí rychlostí při spouštění dalších aplikací. Například start webového prohlížeče Firefox byl do 5s.

Další zajímavé funkce jsou například skrytí ostatních oken při “zakmitání” s oknem, pravidelná změna pozadí plochy po daném intervalu nebo “zadokování” okna při přesunutí okna ke kraji. Další zajímavá vlastnost, která zpřehlední práci se systémem je předělaný stavový panel v pravém dolním rohu. Ve Windows 7 jsou zde již pouze 4 ikony a hodiny (baterie, zvuk, síťové připojení a tvz. action center – všechny ikony lze zobrazit/skrýt). Ostatní ikony jsou skryty do nenápadné šipky.

Ikony stavové lišty
Ikony stavové lišty

Úplně v pravém dolním rohu je tlačítko pro zobrazení plochy. Většina akcí (tlačítek) je interaktivních, tedy v případě že na ně najedete a chvíli zůstanete dojde k částečnému provedení akce (například tlačítko pro zobrazení plochy zprůhlední všechna okna a nechá zobrazeny jen jejich okraje)

Závěrem asi už jen říct že podle mého názoru se máme na co těšit a že konečně bude jednat o systém který možná nahradí doposud používané Windows XP a možná ho i v lecčem překoná.


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..