Programátor PIC

Tentokrát z trochu jiného soudku. Nedávno jsem našel tento článek o teploměru. Nápad dobrý, display sem taky našel problém byl s programátorem na PIC.

Delší domu mám tento NEFUNKČNÍ (autor sice varuje, ale proč to nezkusit, tentokrát měl však pravdu). Dále sem našel tento opravdu jednoduchý programátor http://netcode.cz/articles/cheap-jdm-pic-programmer.aspx.

Problém s těmito programátory je v tom že Windows od verze XP (zde se dá sehnat speciální ovladač, který toto obejde, pro novější systémy sem je nenašel) nepodporují přímí přístup na HW. Další problém je s USB->RS232 převodníky, jelikož většina z nich nedokáže vytvořit požadované programovací napětí.První problém jsem vyřešil instalací Windows 98 SE v dual bootu s Windows 7 (Výborný návod je například zde http://thpc.info/dual/win7/dualboot_win7+9x_on_win7.html). Na internetu lze najít množství návodů jak systém naistalovat i na flashdisk.

Instalace stačí v základním stavu bez ovladačů na grafiku, síťovou kartu… (problém je že pro moderní desky jen těžko naleznete ovladače). Jediné co jsem zprovoznil byl USB flashdisk (ovladač), aby bylo možné dostat do PC .hex soubory. Druhá možnost je mít ve druhém systému viditelný systémový disk Windows 98 a soubory kopírovat a pro naprogramování přebootovat do Windows 98.

Druhý problém asi nemá řešení (pokud neseženete kvalitní převodník a ovladače pro Windows 98), ale některé starší základní desky mají konektor pro připojení COM portu (Pozor! nemusí být vyveden ven z bedny) na který se dá dokoupit (postavit) konektor s CANON výstupem. Toto je můj případ, redukci sem vzal ze staršího PC.

Programátor jsem postavil podle výše uvedeného návodu nejprve na kontaktním poli. Po ověření funkce sem ho vměstnal do krytu COM konektoru. Výsledek je vidět na obrázcích.

Pro vlastní programování doporučuji aplikaci WinPIC případně ICProg. Aplikaci PICProg4U, která je uvede na u článku je nutné instalovat a pro instalaci je potřeba .NET framework, což pokud nemáte internet může být zdlouhavý problém). Poslední uvedenou aplikaci sem nezkoušel ostatní fungují bez problémů a jsou dost rychlé (v ICProg je možná nastavit I/O Delay na hodnotu 2)


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..