Zkušenosti s opencart

V tomto článku bych se rád podělil o zkušenosti s opensource eshopem “opencart”.

Jedná se o aplikaci implementovanou v PHP. Aplikace je napsána objektově a snaží se dodržovat oddělení jednotlivých vrstev architektury. První krokem je instalace. Ta je díky jednoduchému scriptu velice intuitivní, zeptá se na jméno tabulky, přístupové údaje k databázi a případný prefix tabulek. Tím je celá instalace dokončena.

Dalším krokem je sehnání šablony vzhledu. Pátral jsem sice po internetu, ale když narazíte na hezký vzhled tak je placený. Naštěstí je vytvoření vlastního vzhledu jednoduché takže je lepší vytvořit si přímo vlastní. Dalším krokem je lokalizace. To je poněkud větší oříšek. Lokalizace je sice ke stačení na oficiálních stránkách aplikace (http://www.opencart.com), ale má několik problému. Největší asi je že není kompletní, jedná se hlavně o administrátorskou část. Kdyby texty byli alespoň v angličtině, tak je vše v pořádku, problém je, že pokud není nalezen odpovídající text nezobrazí se nic. Takže prvnídojem je takový že nic nejde a nic se nezobrazuje. Na problém lokalizace navazuje problém s doplňky, ty jsou vázaný na jazyk, takže pokud se Vám podaří češtinu sehnat, tak Vám zmizí všechny doplňky. Zde bych napsal doporučení, pokud Vám některé funkce chybí zkuste nejdřív přepsat v databázi id jazyka a dohrát lokalizační souboru. Tímto krokem získáte spoustu funkcí zpět.

Pokud ani poté nejste s touto aplikací spokojeni, pak se směle vrhněte na doprogramování vlastních funkcí. Aplikace je psána velice přehledně a jelikož jsou všechna data v databázi není problém dodělávat vlastní pluginy a dodělat si co potřebujete.

Předposlední krok je vlastní nastavení obchodu, tedy měny, případně převodního kurzu, nastavení váhových kategorií, vlastností doručování a mnoho dalšího.

Poslední krok je vlastní přidání obrázků a pruduktů. Zde ještě jednou opakuji veškeré informace jsou uloženy v databázi, proto zálohujte a zálohujte.

Závěrem shrnutí, tento obchod mi přijde velice přívětivý, jednoduchý a snadno rozšiřitelný. Proto ho mohu jen doporučit.


Uveřejněno

v

od

Značky: